Czas na wybór blatu kuchennego

Jakie zalety mają drewniane blaty kuchenne?

Drewniane blaty są powszechnie dostępne, wprowadzają do wnętrza przytulny klimat, są przyjemnie ciepłe w dotyku. Nie ma dwóch takich samych kawałków drewna, co czyni ten surowiec jeszcze bardziej wyjątkowym – piękne usłojenie, sęki, wybarwienie. Drewno jest uniwersalne, ponadczasowe, ekologiczne, łatwe o obróbce. Wykonane z niego blaty mogą być wielokrotnie odnawiane. Nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości, nadają aranżacji unikalnego charakteru. Do produkcji blatu kuchennego można użyć różnych gatunków drewna, co decyduje o ich walorach użytkowych i estetycznych.

Jaki gatunek drewna wybrać?

Istotną kwestią przy wyborze blatu kuchennego jest to, z jakiego gatunku drewna został on wykonany. Opcji do wyboru jest naprawdę wiele, dlatego decyzja nie powinna być przypadkowa. Często sięga się po drzewa liściaste ze względu na dużą wytrzymałość. W przypadku tych iglastych trzeba liczyć się z większą kruchością i miękkością. W Polsce bardzo popularnymi gatunkami drzew są buk, dąb i jesion. Do kuchni nie sprawdzą się blaty wykonane z drewna sosnowego lub z topoli – są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Jako że blat kuchenny jest intensywnie użytkowany, sosna i topola się nie sprawdzą. Sięga się także po drewno z orzecha czy akacji lub bardziej egzotycznych gatunków - teak, merbau, doussie, jatoba.

Trzeba też pamiętać o tym, że drewniany blat wymaga impregnacji, jeśli ma zachować swoje pierwotne walory użytkowe i estetyczne przez długi czas. W przeciwnym razie relatywnie szybko utraci swoje pierwotne piękno i zniszczeje. Popularnymi sposobami impregnowania jest olejowanie i lakierowanie drewna. Jeśli zależy nam na tym, aby blat był on odporny na działanie wilgoci i łatwy do utrzymania w czystości, to warto wybrać ten lakierowany. Trzeba jednak liczyć z brakiem odporności na działanie wysokich temperatur i tendencją do przetarć. Lepszą konserwację i większą odporność na uszkodzenia zapewnia blat pokryty olejem, ale bardziej chłonie wodę i jest mniej odporny na zaplamienia.

Drewno lite czy klejone?

Jeśli zależy nam na posiadaniu blatu kuchennego o nieprzeciętnych walorach użytkowych i estetycznych, warto wybrać te wykonane z drewna dębowego. Prezentuje się bardzo szlachetnie, idealnie sprawdza się w nowoczesnych, eleganckich wnętrzach. Jest na tyle uniwersalny, że będzie pasował do niemalże każdej aranżacji. Drewno dębowe cenione jest za swoją ponadczasowość, długowieczność i piękne wybarwienie. Blaty mogą być wykonane z drewna litego lub klejonego. Mogłoby się wydawać, że meble ze sklejki będą gorszym wyborem, ale jest to materiał bardzo trwały i wytrzymały. Na korzyść tego rozwiązania przemawia pozbawienie naturalnego drewna wszelkich niedoskonałości, co przekłada się na większą odporność sklejki na czynniki zewnętrzne. Znika problem z wypaczaniem na skutek nadmiernej wilgoci. Jeśli jednak zależy nam na naturalnym wyglądzie, z zaznaczonym usłojeniem, należy wybrać blat z litego drewna.

Czas na wybór blatu kuchennego

Wróć

Przetwarzamy Twoje dane osobowe i stosujemy cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszych usług. Zapoznaj się z informacjami Więcej...